About

Inspiratie en ervaring

 

Vincent van Gogh

Nederlands schilder 1853-1890

Ik droom van schilderen en dan schilder ik mijn droom

 

Schilderen is voor mij een zoektocht naar de wereld in mijzelf. Visuele prikkels zijn overal, die absorbeer ik. En in mijn brein worden die beelden werelden op zich. Juist die verwrongen werkelijkheid, die verschilder ik, vervlochten met de emoties van dat moment.

In mij is de drang om te schilderen groot. Soms, als door omstandigheden de tijd ontbreekt, word ik ongedurig en beïnvloedt het gebrek aan schilderen mijn stemming. Als ik schilder, verlies ik mezelf en vergeet ik de wereld om mij heen. Ik vind dat heerlijk, zo opgaan in het werk wat tot stand komt door mijn eigen handen. Dan gebeurt er iets prachtigs, glijden de penseel streken vanzelf en ontstaat er iets moois. Maar soms is schilderen ook een worsteling. Dan kan ik zo zat zijn van mijn werk dat ik ervan walg en alles weer over kwast.

En dan komt er een moment dat ik klaar ben met schilderen, dat het werk af is.

Met mijn werk laat ik de toeschouwer deel uit te maken van mijn wereld. Ik heb ondervonden dat een ander je nooit echt kunt begrijpen, dat je in je diepste wezen altijd een eenling blijft. De ander kan slechts met zijn beste vermogens schampen aan je eigen zijn.

De wereld die ik zie, is monochroom, daar voert het tonale contrast de boventoon. De realiteit in mijn werk is nooit ver weg, maar altijd vermengd met een dosis melancholie. Doorgaans staat er niet zoveel op het doek, net genoeg om de toeschouwer nieuwsgierig te maken om beter te kijken.

 

CV

sept 2014 – juni 2017 Vakopleiding Schilderen, Klassieke Academie Groningen

sep 2017 – juni 2019 Master Schilderen, Klassieke Academie Groningen